Do good things, and good things happen to you.

Kreativitás: cinemagraph

2011/09/03. - írta: Horváth Oszkár

Istentelen, hogy milyen emberek nőnek ki a földből. Mindenki tudja, mi az az animált gif. A GIF89A 22 éve létezik. Egy barátommal még 1994-ben komplett Happy Tree szerű 1 perces animációkat rajzoltunk ugyanebben a formátumban, képkockánként. Sehol nem volt még MPEG, Flash, Director, a "multimédia" olyan varázsszó volt, mint most a 3D, minden 10-edik embernek volt hangkártyája, az mp3 SEM létezett. Kőkorszak.

Itt hevert a földön a lehetőség. Semmi nem változott, csak jött egy ember, és elkezdett videó alapú animációkat csinálni, meghagyva a kép témán kívüli részét valóban mozdulatlannak. Ez a cinemagraph. Giccs, és mégis gyönyörű. Hónapok óta bámulom, és bámulhatod te is: From me to you vagy If we don't, remember me.

Ugyanazzal az eszközzel készült, amivel 22 év alatt bárki csinálhatott volna ilyet, mégse csinált. Na az ilyen emberre tudok felnézni, aki a semmiből kreál valamit úgy, hogy állsz ott és nézed, hogy miért nem te csináltad, hiszen mindened megvolt hozzá. Kivéve 1 dolgot, és ez az 1 dolog teszi elviselhetőbbé az életet. Jó, hogy másnak van.

(Jamie Beck & Kevin Burg, cinemagraphs.com)

Ma fogtam fel, hogy ezt valakinek ki is kellett találni. És arról, hogy az egyikük csaj, ne is beszéljünk. Szégyellem magamat megint, hogy mekkora senki vagyok.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pozi.blog.hu/api/trackback/id/tr483198287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalel 2011.12.28. 14:25:25

Hát ez azért nem igaz, a számítástechnikában 22 évvel ezelőtt erősen commodore 64 és amiga volt semmiféle szerkeszthetőség nemvolt a közpiacon, ilyen elhetőségek s fasorban sem voltak civilek számára. Civil elérhetőségre a gif animáció szerkesztés lehetősége 1997ben jelent meg a paint shop pro animation shop és társaival leginkább, de még akkor is sokak sázmára ismeretlen volt MAGA a program létezése, nem beszélve arról, hogy egy ilyen gifhez amit te itt kommenteltél legalább 2 giga ram memória kell de 4 az egészséges, nálam elég sűrűn fagyott 2 gigával not enough memory hiba üzenettel, a photoshoptól kezdve minden. még 1997 2000ben sem volt olyan számítógé pa civil világban amivel ilyet lehetett volna csinálni maximum kis 96x96os röv animációk de még azok is szaggattak én emlékszem azokra az időkre, pl mi rengeteg cinemarapghot készítettünk avatarokat, és örültünk hogy egyikünk gépe tudo egy másodperces videot gifbe és még rendesen játsza is a gépe. Másrészről nem ez az úriember volt az első aki ezt kitaláta előbb talátuk mi ki. Mi 2001ben csináltunk hasonlókat csak mütyüribe... De még korábban is volt aki készített 1995ben ipari technológiákkal is készültek hasonlók a lényeg az, hogy ez a fickó ralph lorennek és még pár hasonló hírességnek készítette ezeket a képeket, jó promo jó reklám és e lterjedt, mint a vírus a neten, így jogerősnek érzik az emberek, hogy akkor ő is találta ki, pedig ő is csak copyzza. Nem az számít ki fedez fel mit, hanem ki tárja jobban a világ szeme elé ;)
süti beállítások módosítása