Do good things, and good things happen to you.

Monty Hall paradoxon

2012/03/22. - írta: Horváth Oszkár

Van néhány ilyen tudásmorzsa, lásd Napi Vagányság Reloaded a Facebookon, amit imádok, azok közül is az olyan megfigyelések, mint például az impulzusmegmaradás törvényéből következő tény, hogy biciklivel nem lehet elesni ha elég gyorsan megy, vagy az, hogy ha foggal húzol el egy kamiont, mindegy hogy 40 kilós vagy vagy 150, előbb-utóbb el fog indulni. A valószínűtlennek, logikátlannak tűnő, mégis igaz megfigyelések.

Na ilyen a Monty Hall paradoxon, amit korábban "három börtönlakó" problémaként írt le Marin Gardner. A Zsákbamacska és Áll az alku jellegű műsorokhoz kapcsolódik (lásd Puzsér videoblog). Elvileg a játékos akkor is ha nem tudja hogy a táskában mi van, ha a végén CSERÉL, akkor nagyobb esélye van, hogy nyer, mert olyan helyzetben hoz döntést, amikor 2-ből választ, míg ha nem változtatja meg a döntését, akkor még azt a döntését viseli, amit akkor hozott, amikor 3 vagy több táska volt. A Zsákbamacskában konkrétan megduplázza az esélyeit a cserével.

A JÓZAN ÉSZNEK ELLENTMOND, MÉGIS IGAZ.

Monty Hall a Zsákbamacska c. három ablakból választós játék eredetijét vezette Amerikában (angolul Let’s make a deal / Áll az alku), ahol a műsor vége előtt egy ablakot (ami tuti nem a fődíj) felfedett a műsorvezető, és úgy lehetett dönteni, hogy megváltoztatod-e az eredeti választásodat. Összesítették számos adás eredményét, és az derült ki, hogy a döntésüknél kitartók 1/3-a, a döntésüket megváltoztatóknak viszont a 2/3-ada nyert.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pozi.blog.hu/api/trackback/id/tr764332329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása