Do good things, and good things happen to you.

Magántulajdon

2011/03/22. - írta: Horváth Oszkár

Érdekes tapasztalattal gazdagodtam. Az éppen most látogatott 5 amerikai állammal együtt most már 13-ban jártam, és aki egyszer volt ebben az országban, 1-2 helyen, és azt gondolja, tud róla valamit, az még nem tud eleget. Nagyon sok jelentősen eltérő életstílus van. Ez a New England megint egy külön kategória, de azon belül Upper Valley, ez a néhány városka itt a Connecticut folyó felső szakasza körül hihetetlen, mit produkál: minden ajtó nyitva. Nemcsak az autóké, amiben telefont, fényképezőt, laptopot, pénztárcát, sőt, fizetési csekket lehet az ülésen hagyni. A házak is, persze nem a kastélyok. Van, aki már arra sem emlékszik, hogy hol a kulcs, úgy megy el nyaralni, hogy nem zár be semmit. Én is úgy alszom egy 2 szintes házban akár tökegyedül, hogy teraszajtó, alsó szint, bejárat nyitva, mégsem a Sikoly megfelelő jelenetei a mérvadóak...

TISZTELIK A MAGÁNTULAJDONT.

Pedig itt sem mindenkinek ugyanannyi van, és nem jár alanyi jogon ingyen benzin, falonátmenés, meg örökélet, mégsem jut eszébe elvenni a másiktól. Pont ebben az országban, ahol időnként teljesen más véglet is képviselteti magát. És nincsenek itt a környékek súlyosabb büntetések. Otthon is előfordulhatnak faluk, ahol a pajta nyitva, a szerszámok mégis megvannak, az állataidat sem hajtják el a földről, de ilyen szintű népességnél, ami itt jellemző (nagyjából mint egy-egy balatoni kisváros), erre én még nem láttam példát. Olyan helyen voltam már, ahol autót nem zártunk, de házat... már majdnem Kanada. Amúgy tényleg. Nem véletlenül harcoltak a szabadságjogokért és az alkotmányért. Bizonyos helyeken az alkotmányos alapjogokat üzleti etikai alapon alapfeltételnek kalkulálják, mint a keresztrejtvényben a fekete mezők: nem szaladnak rá, aköré építenek fel mindent. Nyilván több jó környéket láttam ebből az országból, mint rosszat, és nem bánnám, ha ez így is maradna, de még a teljes egész ismeretében is pislogok, hogy itt a környéken úgy élnek, hogy ez természetes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pozi.blog.hu/api/trackback/id/tr742816194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása